Karapınar Belediyesi
Karapınar, M.Ö. 3000–200 yillarinda “HYDE” kasabasi üzerinde kurulmus ve Proto Hititler tarafindan yerlesme merkezi olarak seçilmistir. Karapinar, Hititlerin yari bagimsiz ve rahip krallar tarafindan idare edilirken Truva Kralligi’nin hâkimiyeti altina girmistir. Daha sonra Frigler, Lidyalilar, Asurlular, Persler, Büyük Iskender ve Bizans Imparatorlugunun hâkimiyeti altina girmistir. M.S.832’de Memun “Karapinar ve çevresinin gelirlerini Medine Vakfi” usulünde bir tür vergiye baglar. (Bu vergi Selçuklular, Karamanogullari ve Osmanlilar döneminde de verilir. Fakat II. Abdülhamit Dönemi’nde son bulur.) Karapinar ve çevresi 1071 Malazgirt Savasi’ndan sonra 1076 – 1077 yillari arasinda Selçuklu Imparatorlugu’nun hâkimiyetine girmistir.1096 yilinda baslayan Haçli Seferleri’nde Karapinar da olumsuz etkilenmistir. “1101” adi verilen Haçli Seferleri’nin 3. kolu Karapinar topraklarindan geçmis ve ilçe çok büyük zarar görmüstür. Karapinar 1308 yilinda Karamanogullari’nin hâkimiyeti altina girmistir. Fatih Sultan Mehmet’in 1467 yilinda Karamanogullarina son vermesi üzerine Karapinar Osmanli Imparatorlugu’nun hâkimiyeti altina girmistir. 1514 yilinda Yavuz Sultan Selim Çaldiran Seferi’ne giderken Karapinar’da konaklamis ve çevrede yasayan halkin istegi üzerine; Karapinar’dan geçen ticaret yollarinin korunmasi amaciyla Eski Il’e bagli “Karabinar” adinda bir derbentçi köyü kurulmasini ve Sultan Selim Camii’nin temellerinin atilmasini emretmistir.
Kanuni Sultan Süleyman’in oglu II. Selim’in Konya valiligi sirasinda Karapinar’in imarina önem vermis, basta Sultan Selim Camii’nin insasini tamamlatmis ve ilçeye kervansaray, han, hamam, 39 dükkânli bir bedesten, 2 yel degirmeni ve 5 çesme insa ettirmistir.
Karapinar’da II. Selim’in eserleri görülünce buraya Sultanlar Sehri anlamina gelen “Sultaniye” ismi verilmistir. 1868 yilinda Konya’ya bagli bir ilçe sinifina geçirilmistir. Karapinar’da 1882’de belediye teskilati kurulmustur. Cumhuriyet Dönemi’nde (1934) ilçenin ismi “Sultaniye”den “Karapinar” olarak degistirilmistir.