Tatlısu Belediyesi - Ahmet Hayri ORÇAN

Posta Kodu:
Kuzey Kıbrıs - Mağusa Bölgesi - Gazimağusa İlçesi
Tatlısu Belediyesi

Tatlısu Belediyesi

Kuruluş : 1975
Konumu : Kıbrıs'ın Kuzeyinde, Girne'nin 40 km doğusunda Beşparmak dağları ile Akdeniz sahili arasındadır. Gazi Magosa ilçesinin en kuzeybatı bölgesindeki yerleşim yeridir.
Nüfusu : 2700 (1200 civarı vatandaş olmayan insanlarımız yaşamaktadır.)
Nüfus yapısı : Tatlısu'da yaşayan insanlarımızın tamamı göçmendir. İnsanlarımızın bir kısmı Güney Kıbrıs'tan, bir kısmı da Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden göçmen olarak gelmişlerdir. çeşitli bölgelerden gelmelerine rağmen insanlarımız Tatlısu'yu benimsemiş ve iyi komşuluk ilişkileri içinde kardeşçe yaşamaktadırlar.
Ekonomik Yaşam : Seracılık, Büyükbaş Hayvancılık, Küçükbaş Hayvancılık, Harnup ve Zeytin yetiştiriciliği, Balıkçılık, Turizm ve Emlak. Bölgemiz ayrıca Kuzey Kıbrıs'ın en önemli turfanda sebze üretimi yapılan bölgelerinden birisidir.
Yüzölçümü : Tatlısu Belediyesi'nin yüzölçümü, tarım alanları dahil yaklaşık 66 km² 'dir.
Kıyılarımız :
22 km uzunluğunda olan kıyılarımız genellikle kayalık olup yer yer küçük kumsallarımız ve koylarımız mevcuttur.

Bitki örtüsü : Maki (Harnup (Keçiboynuzu), zeytin, çam, selvi)
Yakın Tarihimiz

:

Güney Kıbrıs'tan göç eden insanlarımızın, oradaki Tatlısu köyünden gelmeleri nedeniyle, bugün beldemizin ismi de Tatlısu olmuştur. Beldemizin eski ismi Akatu veya Akanthou'dur. Arşivlerden edindiğimiz bilgilere göre Osmanlı döneminde Akatu 19.yy sonlarına kadar bir Türk köyü idi. İngiliz döneminde ise Rumların baskıları sonucu Türk aileleri Akatu'yu terk etmek zorunda kalmışlardır. 1930'lu yıllardan sonra ise köyde hiç Türk kalmamış ve burası Rumlaştırılmıştır. Bugün Belediye binamızın bulunduğu arazide eski haritalara göre Cami bulunmaktaydı. Yine eski haritalarda belirtilen Türk mezarlığından eser bırakılmamıştır. Türk izleri köyden tamamen silinmiştir. Köy merkezine Kıbrıs'ın en büyük kiliselerinden biri inşa edilmiştir. (Günümüzde burası Tatlısu Camisi olarak kullanılmaktadır.) Uzaktan bakıldığında burasının eski bir Türk köyü olduğuna dair hiçbir iz bırakılmamıştır. Nitekim beldemize gelen veya beldemizden geçen yabancılar burasının eski bir Rum köyü olduğuna inanıyorlar.